• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İyotkokusu.com

Hoş geldiniz!

Edebiyat Köşesi
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Site Haritası

Eğitimde Fırsat Eşitliğine inanan bir lider



www.iyotkokusu.com/Atatürk
ve Eğitim



                                                                     

MUSTAFA KEMAL ve MİLLİ EĞİTİM ''EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İLKESİ''


KÖY ENSTİTÜLERİ  ''YARIM KALAN BİR RÜYA''





Böylesine büyük ve güzel bir rüyayı görebilmemizi sağlayan ve de bunun yollarını açan o yüksek düşünceli, vizyonel bakış açılı beyin takımının önünde saygı ile eğilirim. Gerçekten büyük bir fırsattı,ne yazık ki böyle fırsatlar belki de yüzyıl da bir gelir... Ne mutlu o rüyanın tamamını görüp çocuklarına aktarabilen halklara...


 ATATÜRK'ÜN EĞİTİM HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

 Atatürk, toplum hayatını ilgilendiren her konuda öneminden hiçbir şey kaybetmeyen görüşler üretmiştir. Eğitim ise O’nun en yoğun çalıştığı alanlardan biridir… Çünkü O, bir milletin geleceği üzerinde eğitimin oynadığı rolü çok iyi bilmektedir.

Atatürk‘e göre, bir milletin hayat mücadelesinde, maddi ve manevi bütün güçlerim artırabilmesi, milli eğitimde yüksek bir düzeye erişmesi ile mümkündür.. Ancak, milli eğitim ile geliştirilecek ve yükseltilecek olan genç dimağların, paslandırıcı, uyuşturucu ve hayali fazlalıklar ile doldurulmasından kaçınılmalıdır.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın en zor günlerinde, Yunan ordusu Ankara’ya doğru ilerlerken dahi eğitime verdiği önemi göstermiş 16 Temmuz 1921 günü Ankara’da bir Maarif Kongresi toplamıştır. Orada toplanan Öğretmenlere yeni nesli yetiştirirken uymaları gereken şu esasları göstermiştir:

1. Eğitim milli olmalıdır.

2. Milli terbiye programında, milletimizin gelişmesine engel olan ve o güne kadar uygulanan eski eğitim içinde yer alan hurafeler ile bize uygun olmayan yabancı etkiler ister doğudan gelsin ister batıdan bulunmamalıdır.

3. Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara bilhassa varlığına ve birliğine saldıran yabancı güçler ve fikirlerle nasıl mücadele edecekleri öğretilmelidir. Bu bilgilere sahip olmayan fertlerden oluşan toplumlara hayat ve bağımsızlık hakkı yoktur.

4. Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına her türlü zorluk karşısında yılmamaları öğretilmelidir.

5. Aileler de çocuklarının gelecekleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalıdır.

Bu esaslar Atatürk‘ün daha Kurtuluş Savaşı sırasında eğitimle ilgili politikalar geliştirmeye başladığını göstermektedir. Onun Eğitim Politikası’nın asıl hedefi Milli, Laik, Cumhuriyetçi ve Çağdaş bir nesil yetiştirmektir. Bu şekilde hem Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri sağlamlaştırılmış olacak, hem de en kısa zamanda çağdaş medeniyet seviyesine ulaşılacaktır.

Atatürk‘ün eğitimde gerçekleştirdiği en önemli İnkılaplardan biri 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat yani eğitimin birleştirilmesi hakkındaki kanunla gerçekleşmiştir. Bu kanunla Osmanlı Devleti’nden beri süregelen eğitimdeki ikiliğe son verilmiştir. O zamana kadar ülkemizde bir yanda dini eğitim veren okullar, diğer yanda ise Laik eğitim veren kurumlar vardı. Bu kurumlardan her biri kendine göre bir eğitim programı izliyor ve sonuçta iki ayrı insan tipi yetiştiriyorlardı. Bu durumun sakıncaları Kanunun gerekçesinde şöyle ifade edilmiştir, “îki türlü terbiye ve öğretim bir memlekette iki türlü insan yetiştirir. Bu ise duygu birliği, fikir birliği ve dayanışma amaçlarım toptan mahveder, yok eder”.






Matematik bir disiplindir. Atatürk bile, Milli Mücadeleyi milli bir cinnete benzeten Hamdullah Suphi Tanrıöver`e "Hayır, Milli Mücadele hesaptır, hesap, matematiksel hesaptır" demiştir. Matematik çarşıda, pazarda, mimaride, doğada, askerlikte, sosyal bilimlerin  de her alanında var da var. Bu kadar önemli bir nevi strateji dersi olan matematiği Anadolu insanının zekâsına, yapısına uygun sistemler üretip öğretmedikçe başarılı olamayız.



ATATÜRK'ÜN ÖĞRETMENLERE MESAJLARI


''Efendiler! Memleketimizde bilgisizlik varsa geneldir.Yalnız kadınlarımızı değil erkeklerimizi de içine alır.''  Gazi K.ATATÜRK

''Öğretmenler,sizin başarınız,Cumhuriyet'in başarısı olacaktır.'' Gazi K.ATATÜRK

''Cumhuriyet sizden düşüncesi özgür,vicdanı özgür,irfanı özgür kuşaklar ister.''  Gazi K.ATATÜRK

''Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.'' Gazi K.ATATÜRK

''Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.'' ( 1927 )  Gazi K.ATATÜRK







Yorumlar - Yorum Yaz