• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İyotkokusu.com

Hoş geldiniz!

Edebiyat Köşesi
Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Site Haritası

YAĞMUR BEKLERKEN

www.iyotkokusu.com/edebiyat köşesi





Kitap adı: YAĞMUR BEKLERKEN

Yazarı: TARIK BUĞRA

Hazırlayan:Murat Tekineş

 

Tarık Buğra, romanlarında halkı, ekseriyetle olaylara katılan, etkileyen, aklını ve vicdanını da katarak çözümleyen bir aktör olarak kullanır. Özellikle yerel motifleri de katarak taşra kasabalarından bakar yurt sorunlarına; Çünkü bu topraklarda en önemli dönemeç (engel) inanç sorunsalıdır. Yani halk genelde olaylara, İslami-Muhafazakar açıdan yaklaşır…

Bu romanda yapı, Türkiye Cumhuriyetinin Kurtuluş savaşından sonraki ilk on yılı ve Kuruluş döneminin büyük ekonomik ve siyasi sorunları, dünyadaki 1929 yılı büyük ekonomik buhranın yansımaları, İlk şeyh Sait ve Dersim ayaklanmalarının bastırılması ve Atatürk Devrimlerinin yürürlüğe girmesi ekseninde kurulmuş ve fon olarak ta Anadolu’da bir taşra kasabası kullanılmıştır…

Tarık Buğra için taşra önemlidir. Çünkü; Ülke ve yurt sorunları buralardan daha net izlenir. Olayların yansıması ve sonuçları direkt olarak gözlenebilir. Her şey iç içedir çünkü taşrada…
İnanç ve Muhafazakar yaşam motiflerini iyi işlemeniz lazım bu topraklarda ve eğer halkı katmazsanız içine, kuracağınız yapı her ne olursa olsun çökmeye mahkumdur?..

Halk kendi içinden ve sorunlarını anlayan, iyi bilen birilerini görmek ister başında. Yani tribüne oynayan kazanır bu topraklarda? Çok elit ve imtiyazlı kesimi sevmez halk ? Bir şartla; Ağa da sensin efendi de sensin , Egemenlik kayıtsız şartsız senindir deyip geçebilirsin direksiyonuna?..

Mustafa Kemal Atatürk’te bu yerel motifler üzerinden işe girişmiş ve halkın içinden yani taşradan iskandil almıştır. İlk serbest fırka denemesiyle de hem İsmet İnönü hükümetini canlandırmak ve işe daha sıkı sarılmasını sağlamak istemiş ve de bunu halkın gerçekte ne istediğini görmek için yapmıştır…

Tabii ki Serbest Cumhuriyet Fırkası, yansımaları ve sonuçları itibarı ile kapatılmıştır ve akabinde yapılacak olan seçimler de iptal edilmiştir. Ama aynı zamanda ileride gelecek toplumsal ayrışmanın da ipuçlarını vermiştir bu sosyo-politik deneme?..

Kısacası; Bu kadim topraklarda istediğiniz kadar modernist ve devrimci olun, millici olun Muhafazakar-İslami yapıyı, düşünceyi ve motifleri es geçemezsiniz. Aksi takdirde gelinecek nokta bellidir ve de akıbeti kaçınılmaz olacaktır?..

İşte! Mustafa Kemal Atatürk’ün Serbest Fırka denemesinden, herkes gerekli dersi çıkarsaydı. Bu tecrübelerin hiçbiri yaşanmayacaktı. O denemenin içinde her türlü ayrışmaya müsait olay ve aktörler tespit edilmesine rağmen; Din, inanç, etnik yapı, feodalite, sosyo-politik ve de psikolojik olarak incelenip önlem alınmadığı için bugün bu sonuç ve yansımalarını yaşamaktayız?..

Bize böylesi önemli bir eseri, orijinal aktörleri ve motifleri kullanarak yazıp okumamızı sağladığı için ; Tarık Buğra’nın diline ve kalemine sağlık diyelim… İyi okumalar…
 

Naçizane… Sevgi Yağmurları dileklerimle…

Murat TEKİNEŞ

17/01/2016


Yorumlar - Yorum Yaz